نشست مجازی دکتر نظرپور با معاونان اداری، مالی و مدیریت منابع دانشگاهها
به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم، در این نشست مجازی که صبح دوشنبه، 22 اردیبهشتماه 1399 با حضور مدیران وزارت عتف و سازمان برنامه و بودجه و معاون سازمان امور اداری و استخدامی کشور در محل وزارت علوم برگزار شد، دکتر نظرپور با بیان اینکه که در اکثر دانشگاههای برتر جهان، کماکان بخش عمدهای از هزینههای دانشگاهی به طرق مختلف، از بودجههای دولتی تأمین میگردد، اظهار داشت: نباید انتظار داشت راهکارهای پیشنهادی با روندی که باید در بلندمدت طی شود به سمتی جهتگیری شود که دانشگاهها را به طور کلی از بودجههای دولتی مستغنی سازد.
وی افزود: در بررسی 7 دانشگاه برتر جهان ملاحظه میشود که تامین اعتبار دانشگاههای فوق از محل درآمد عمومی دولتها از حدود 30 %تا 73 % متغیر است و پژوهش نقش مهمی در کسب درآمد اختصاصی بعضی از دانشگاهها (مثل کمبریج با درآمد حدود 27 % از پژوهش) دارد.
معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم با بیان اینکه شهریه دانشجویی به عنوان یک منبع تامین مالی در بسیاری ازدانشگاههای جهان مورد توجه است، گفت: در کشورهای کره جنوبی و ژاپن که در عرصه علم و تکنولوژی جزو دانشگاههای مطرح جهان هستند به ترتیب شهریه 67.5 درصد و 65.8 درصد از کل بودجه دانشگاه را تشکیل میدهد، در حالی که این رقم در انگلستان 20 درصد است.
دکتر نظرپور درخصوص اعتبارات هزینهای دانشگاههای کشور در سالهای 1396 تا 1399 در قالب برنامه ششم توسعه گفت: اعتبارات هزینهای دانشگاهها و مراکز آموزش عالی شامل منابع عمومی و درآمدهای اختصاصی است که این اعتبارات در همه دانشگاهها و مراکز آموزشی به یک نسبت مساوی نیست و معمولاً دانشگاههای بزرگ سهم بیشتری از این اعتبارات را دریافت میکنند. مثلاً در سال 1396 سهم دانشگاههای بزرگ از بودجه دولتی 69 درصد بوده، در دانشگاههای معین استانها 88 درصد و در سایر دانشگاهها 90 درصد بوده است. وی افزود: این سهم در سال 1399، به ترتیب 74 درصد، 90 درصد و 92 درصد است و این نشان دهنده وابستگی فراوان دانشگاهها به بودجه عمومی دولت است و هر چه دانشگاه از قدمت کمتری برخوردارند، درصد این وابستگی بیشتر است.
دکتر نظرپور اعلام کرد: در طول اجرای برنامه ششم توسعه، میزان منابع عمومی از کل اعتبار در دانشگاههای بزرگ 72 درصد، در دانشگاههای معین استانها 89 درصد و در سایر دانشگاهها 92 درصد بوده است. همچنین میزان میانگین درآمد اختصاصی از کل اعتبار در طول چهار سال برنامه ششم توسعه به ترتیب 28 درصد، 11 درصد و 8 درصد بوده است.
معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم در بخش دیگری از سخنان خود به سهم حقوق و مزایای کارکنان رسمی، پیمانی و قراردادی از محل اعتبارات هزینهای ابلاغی قانون بودجه سال 1398 اشاره کرد و گفت: بر این اساس دانشگاههای بزرگ 65 درصد، دانشگاههای معین 66 درصد و سایر دانشگاهها 69 درصد از اعتبارات هزینهای خود را در این سال با عنوان حقوق و مزایا به کارکنان خود پرداخت کردهاند.
دکتر نظرپور با اشاره به افزایش و ترمیم حقوق کارکنان در سال 1399 گفت: با این حساب چنانچه 81 درصد بودجه مصوب سال 99 به دانشگاهها پرداخت شود، این مبلغ صرفاً به پرداخت حقوق و مزایا تعلق میگیرد؛ لذا از مسئولین سازمان برنامه و بودجه درخواست می شود که به بودجه دانشگاهها کمک شود تا این میزان افزایش یابد.
وی با اشاره به برخی از چالشهای مالی در حوزه آموزش عالی گفت: شرایط تحریم اقتصادی و مشکلات اقتصادی ناشی از آن، عدم تخصیص به موقع منابع مالی مصوب سالیانه بخش عمومی دولت، تعارض قوانین و بخشنامههای جدید دولتی با آییننامه مالی و معاملاتی دانشگاهها، عدم بازنگری در برنامههای توسعه بلند مدت آموزش عالی و عدم تحقق کامل بودجهریزی مبتنی بر عملکرد را میتوان به عنوان موارد عمده چالشهای مالی در حوزه آموزش عالی برشمرد.
دکتر نظرپور درخصوص تنوع بخشی به تامین منابع مالی دانشگاهها اظهار داشت: دانشگاهها میتوانند از محلهایی همچون بنیاد حامیان و فارغالتحصیلان دانشگاهها، معافیتها و حمایتهای تسهیلاتی، استفاده از ظرفیتهای ایرانیان مقیم خارج، استفاده از خدمات شهرداریها و سایر سازمانها برای برقراری و تسهیل ارتباط میان بدنه اجرایی و اقتصادی با بدنه علمی و تحقیقاتی و استقرار دولت الکترونیک برای کاهش هزینهها، به عنوان منابع تامین مالی دانشگاهها و کاهش هزینهها استفاده کنند.